Vitamin B12 podpira delovanje imunskega sistema, živčnega sistema in psihe, zmanjšuje utrujenost in podpira tvorbo rdečih krvnih celic.
Znanstveni učinki na zdravje za Vitamin B12, potrjeni s strani organizacije EFSA:
- Vitamin B12 prispeva k normalni presnovi, ki ustvarja energijo.
- Vitamin B12 prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema.
- Vitamin B12 prispeva k normalni presnovi homocisteina.
- Vitamin B12 prispeva k normalni psihični funkciji.
- Vitamin B12 prispeva k normalnemu nastajanju rdečih krvnih celic.
- Vitamin B12 prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema.
- Vitamin B12 prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.
- Vitamin B12 ima vlogo v procesu delitve celic.
Obvezen za vegetarijance
B12 je obvezen dodatek za vegetarijance, saj Vitamin B12 podpira: tvorbo krvi, presnovo energije, normalno nevrološko in fizično delovanje.
Metilkobalamin je najpogostejša oblika vitamina B12, ki se pojavlja v centralnem živčnem sistemu (možgani) in krvi. Najdemo ga predvsem v celični plazmi. Metilkobalamin spodbuja pretvorbo homocisteina (odpadnega produkta našega metabolizma) v metionin. Metilkobalamin je tudi predhodnik koencima S-adenozilmetionin (SAM). SAM sodeluje pri tvorbi pomembnih nevrotransmiterjev, kot so serotonin, dopamin in acetilholin. To pojasnjuje, zakaj vitamin B12 prispeva k normalnemu delovanju možganov. Poleg tega metilkobalamin reaktivira neaktivno folno kislino v folat – njeno metabolično aktivno obliko.
Vitamin B12 je bistveno mikrohranilo
Tako kot vitamin D, vitamin B12 najdemo le v živalskih proizvodih, kot so meso, mleko in sir. Naše telo ga ne proizvaja samo. Vitamin B12 (kobalamin) je kompleksna molekula z atomom kobalta v središču. Njegova struktura je podobna molekuli hemoglobina (krvni pigment), ki ima v središču atom železa.
Kobalamin je kemična spojina, ki jo najdemo v vseh živih organizmih. Njegova najpomembnejša oblika je koencim B12, biološko aktivna oblika vitamina B12, ki ga kot sofaktor (koencim) najdemo v več encimih.
Človeško telo ne proizvaja vitamina B12, zato se zanaša na našo prehrano kot vir vitamina. Samo nekateri mikroorganizmi so sposobni proizvajati vitamin B12. Čeprav so te bakterije prisotne v črevesni flori, vitamin B12, ki ga proizvajajo, ne zadostuje za naše dnevne potrebe.
Veganom pogosto primanjkuje vitamina B12
Zato je ključnega pomena, da vegani in vegetarijanci, ki ne jedo mleka ali jajc, poskrbijo za dovolj velik dnevni vnos vitamina B12.