Suhi in poškodovani lasje so ‘štrenasti’ in pokvarijo naš videz. Zdravi in sijoči lasje so izraz zdravja in lepote, zato jim moramo nameniti posebno pozornost, še posebej poleti, ko so izpostavljeni sončnim žarkom, vročini, klimi in morski ali klorirani vodi, zaradi česar lasje postanejo šibki. S pravilno nego lahko videz svojih las izboljšamo, da bodo sijoči, mehki in negovani. Lasje so naš pomemben okras, ki velja tudi za orodje zapeljevanja. Sijoči in lepi lasje pa niso nujni le zaradi vieza, temveč tudi zaradi lažjega razčesavanja.  

Vzroki za suhe lase

Suhi lasje so lasje brez sijaja in življenja. Že na prvi pogled so tako pusti, da je jasno, da so poškodovani. Vzrokov za tako stanje las je več:

 • Slaba prehrana;
 • genska nagnjenost;
 • prepogosto umivanje las;
 • izpostavljanje soncu;
 • toplotna obdelava;
 • pretirana uporaba kozmetičnih izdelkov.

Do suhih, šibkih in poškodovanih las z razcepljenimi konicami pride tudi zaradi preveč agresivne nege. Če lase barvamo, nato umivamo z agresivnimi šamponi, sušimo s sušilcem, gladimo z ravnalnikom las, in jih nato še poškropimo z lakom za lase, ni nič čudnega, da lasje ne bodo videti zdravi, saj jih na tak način poškodujemo. Lasje so zato videti suhi in poškodovani, konice pa se razcepijo, kar videz las še poslabša in pripomore k slamnatemu videzu.

Kako negovati lase

Nasveti za pravilno nego las:

 • uporabljajmo nežne šampone;
 • uporabljajmo balzam;
 • uporabljajmo maske;
 • ne umivajmo pogosto;
 • ne uporabljajmo prevroče vode;
 • masirajmo lasišče;
 • lase posušimo naravno, ne s sušilcem las;
 • lase zaščitimo pred soncem;
 • ne krtačimo mokrih las;
 • uporabljajmo negovalna olja.

Ob umivanju las lasišče nežno zmasirajte, tako boste spodbudili lasne mešičke k delovanju in prekrvavili lasišče. Las ne umivajte s prevročo vodo, uporabljajte pa nežna sredstva za umivanje. Ne pozabite nanesti balzama na konice las. Pomembno je, da na lase pazimo še posebej takrat, ko so mokri. Takrat so namreč bolj krhki in lomljivi. Po umivanju las lase nežno ožemite z brisačo in jih počasi in previdno razčešite. Najbolje bo, če jih nato posušite na sobni temperaturi. Če to ne gre in si želite lase posušiti s sušilcem za lase, pa nastavite na hladnejši zrak, saj vročina lahko lasem škoduje. Če nameravate uporabiti ravnalec za lase, prej preverite, da so lasje res suhi. Nikol ne ravnajte mokrih las. Pred postopkom ravnanja las lase ustrezno zaščitite s sprejem za zaščito las ob toplotni obdelavi.

Nega las poleti

Poleti so naši lasje še posebej obremenjeni. Na njih vpliva vroč in suh zrak, klorirana voda in slana morska voda. Lase redno umivajte in iz njih splaknite vse nečistoče. Poleti lase še dodatno negujte z ustreznimi olji oz. pripravki za nego las. Ne pozabite na zadostne količine vode.

Suhi in poškodovani lasje

Poškodovani lasje morajo biti nahranjeni

Rešitev za poškodovane lase z razcepljenimi konicami je striženje konic. Potrebno je odstraniti toliko las, dokler ne ostane le dolžina zdravih las. Pomembno je, da lase nahranimo tudi od znotraj; le kakovostna, raznolika in uravnotežena prehrana bo lasem zagotovila dovolj beljakovin, vitaminov (predvsem vitamini skupine B) in mineralov, ki jih potrebujejo za svojo rast. Pomagate si lahko tudi s prehranskimi dopolnili. Ne pozabite na zadostne količine vode. Sicer pa k zdravju las pripomorejo naslednja živila:

Laneno seme

Laneno seme vsebuje alfa-linolejske kisline (omega-3 maščobne kisline), ki lase oskrbijo z vitaminom B in esencialnimi maščobami. Lanena semena vsebujejo tudi vlaknine, ki izboljšajo zdravje kože, las in nohtov in ugodno vplivajo na celotno telo. Laneno seme torej krepi lase, odpravlja prhljaj in preprečuje lomljenje las.

Lanena semena

Pegasti badelj

Pegasti badelj je že sam po sebi znan kot zdravilna rastlina, ki je znana po svojih razstrupljevalnih učinkih. Olje pegastega badlja hrani, neguje in obnavlja lasišče.

Izvleček koruznih kalčkov

Izvleček koruznih kalčkov blagodejno deluje na lasišče.

Izvleček konopljinega cveta

Za sijoče lase poskrbi tudi izvleček konopljinega cveta s celotnim spektrom kanabinoidov, vključno s CBD, ki vsebuje ogromno antioksidantov, esencialnih maščobnih kislin in drugih snovi, ki negujejo in nahranijo naše lasišče in lase.

Vsi izvlečki so pridobljeni s super kritičnim postopkom ekstrakcije CO2, ki je postopek ločevanja različnih snovi z uporabo superkritičnega ogljikovega dioksida. To je metoda, ki je najbolj učinkovita in varna, prav zaradi netoksičnosti ogljikovega dioksida. Tak postopek je tudi izjemno hiter, omogoča pa tudi selektivno izločanje biološko aktivnih snovi.

Domače maske za lase

Maske za lase lahko pripravite tudi iz sestavin, ki jih najdete doma. Lasem bo dobro delo kokosovo olje, med, olivno olje, jajčni rumenjak in jogurt.

Za suhe in poškodovane lase pa imamo tudi v naši trgovini izvrsten izdelek: