Info

Superkritična ekstrakcija s CO2: Kakšne so prednosti postopka?

Superkritična ekstrakcija s CO2

Ekstrakcija s superkritičnim CO2 je najsodobnejši način pridobivanja rastlinskih izvlečkov najvišje kakovosti.

Superkritična CO2 ekstrakcija je postopek, ki proizvajalcem izdelkov iz konoplje omogoča selektivno ekstrakcijo kanabinoidov, terpenov in ostalih biološko aktivnih in neaktivnih učinkovin, ki jih vsebuje rastlina.

Zakaj se uporablja Ekstrakcija s superkritičnim CO2?

Uporaba najsodobnejše tehnologije s superkritičnim ogljikovim dioksidom omogoča učinkovito pridobivanje čistih rastlinskih izvlečkov brez izgube njihovih lastnosti. Pridobivanje CO2 je varen proces in nima negativnega vpliva na naravno okolje.

Superkritična CO2 ekstrakcija se tako ne uporablja samo za ekstrakcijo kanabinoidov, ampak tudi za proizvodnjo drugih visokokakovostnih izdelkov kot so:

  • eterična olja,
  • sadni ekstrakti,
  • parfumi,
  • čaji,
  • omega-3 in omega-6 maščobne kisline …

Kako deluje postopek superkritične ekstrakcije s CO2?

Superkritični ogljikov dioksid izpere vse aktivne sestavine iz surovega rastlinskega materiala in sprošča čisto rastlinsko esenco, ki vsebuje vse aktivne sestavine v visoki koncentraciji in čistosti brez primere.

Ekstrakti pridobljeni s to metodo ne vsebujejo nobene anorganske kemije in ohranijo sestavine še bolj naravne kot tiste, ki so bile posušene z zamrzovanjem (Liofilizacija).

Relativno nizka temperatura postopka ne razgrajuje aktivnih sestavin rastline. Zaradi tega se ohranja njihova zdravstvena in organoleptična kakovost. Rastlinski ekstrakti, pridobljeni s to metodo, so popolnoma mikrobiološko čisti in ni potrebe po njihovem naknadnem čiščenju, saj CO2 po celotnem procesu izhlapi brez sledu.

Celoten postopek poteka v hermetično zaprti aparaturi, zato pridobljeni izdelek nima nobenih možnosti, da bi bil izpostavljen kakršnim koli oksidacijskim spremembam. Po spreminjanju fizikalnih pogojev (tlaka in temperature) se sprošča čista rastlinska esenca, ki vsebuje vse aktivne sestavine v visoki koncentraciji in izredni čistosti.

Superkritični co2 ekstraktor

Postopek ekstrakcije kanabinoidov iz konoplje

Naprava za superktitično ekstrakcijo je sestavljena iz črpalke ogljikovega dioksida, visokotlačne  posode v katero dajo željeno surovino (v našem primeru konopljo) in zbiralne posode. Za kakovosten izdelek potrebujemo kakovostne konopljine sestavine (vršičke), ki jih zdrobljene vstavijo v ekstrakcijsko posodo. Nato s pomočjo črpalke v ekstrakcijsko posodo prečrpajo ogljikov dioksid v superkritičnem stanju. V tem postopku se raztopijo kanabinoidi, terpeni in preostale biološko aktivne sestavine.

Raztopljeni kanabinoidi in CO2 po končanem postopku potujejo preko reducirnega ventila v ciklonski separator, kjer je tlak toliko manjši, se ti dve snovi (konopljin ekstrakt in CO2) ločita. Ogljikov dioksid se nato preusmeri nazaj v rezervoar za ponovno uporabo. Kanabinoidi, terpeni, pigmenti, klorofil in ostale sestavine ekstrakta preidejo v separator. Konopljin ekstrakt nato uporabijo ali dodatno predelajo v razne s kanabinoidi (CBD, CBDA, THC, THCA, itd.) obogatene izdelke.

S takšnim postopkom dobimo najčistejše konopljine izdelke, ki so polni flavonoidov, kanabinoidov, terpenov in ostalih konopljinih učinkovin.

Izdelki, ki vsebujejo CBD pridobljen s pomočjo superkritične ekstrakcije:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja